Ačkoli sezóna této zeleniny trvá dlouho, protože zralé a zdravé dýně mohou ve správných podmínkách ležet až několik měsíců, některé odrůdy se kazí poměrně rychle, takže se vyplatí je zavařit nebo zmrazit. Zmrazení dužiny má co největší smysl, protože skladování při záporných teplotách neovlivňuje chuť a barvu, chrání dýni před bakteriemi a umožňuje mít ji po ruce po celý rok.
Zmrazené kousky dýně pak můžete použít úplně stejným způsobem jako čerstvou zeleninu. Skvěle se hodí jako přísada do dušené zeleniny, rissota s modrým sýrem a ořechy nebo pyré k masu a hřejivý krém z intenzivně oranžové dýně prostě nemá konkurenci. K čemu dýni z mrazáku použijeme, záleží především na naší fantazii.
Dužina dýně nakrájená na středně velké kostky je vynikajícím doplňkem k těstovinám, nokům, zeleninovým pokrmům, nákypům, masovým jídlům či pečiva. Z malých kousků lze připravit vynikající koláč - dýňovo-jablečný koláč, který se vyznačuje nejen lahodnou chutí, ale také krásnou, intenzivně oranžovou vrstvou ovoce. Ta je doplněna tenkým základem z křehkého těsta a křupavou drobenkou posypanou prosátým moučkovým cukrem.
Pro přípravu všech těchto dýňových pochoutek stačí dýni v odměřených porcích zmrazit. Omytou a osušenou dýni nakrájejte na kousky a odstraňte část vnitřku se semínky. Poté je třeba odstranit slupku a dužinu nakrájet na malé kostičky a nasypat do sáčků. K balení dýně a dalších produktů je dobré použít vakuovou svářečku, aby byla potravina pevně uzavřena a neabsorbovala pachy ostatních produktů. Takto zabalené kostky dýně lze skladovat v mrazničce až rok.
Pokud rádi připravujete krémovou dýňovou polévku, jemné placičky nebo koláče, můžete dužinu po nastrouhání na středním struhadle nebo rozmixování zmrazit. Připravenou dýni je nejlépe vložit do speciálních plastových nádob vhodných ke zmrazení. Je třeba pamatovat na to, že zmrazené produkty se neskladují ve skleněných nádobách, protože rozpínání vody při teplotách pod bodem mrazu může způsobit prasknutí nádoby.
Pečená dýně určená ke zamrazení
Skvělým nápadem, jak se zásobit dýní na zimu, je její zmrazení poté, co ji nejprve upečete. Stačí nakrájet dužinu na proužky, položit na pečicí papír slupkou dolů a nechat zeleninu v předehřáté troubě asi 30 minut. Po této době půjde měkká dužina snadno oddělit od slupky. Upečenou dýni je dobré rozmixovat na hladký krém a vložit do sáčků nebo nádob na mrazení. Kdykoli budete mít chuť, můžete dýňové pyré použít k přípravě hřejivé krémové polévky, jemných placiček nebo lahodného dýňovo-jablečného koktejlu.