Sladké brambory , známé také jako jámy, již několik let dobývají domácí supermarkety. Přestože je nepravděpodobné, že by vytlačily polské brambory z trhu, jsou skvělým doplňkem výživy a stojí za zvážení jejich zařazení do vašeho jídelníčku. Chutná také úplně jinak než brambory, které běžně naleznete v místním obchodě s zeleninou a zeleninou. Sladké brambory mají velké, dužnaté hlízy. Jejich charakteristickým znakem je intenzivně oranžová dužina, ačkoli existují i sladké brambory se žlutou, fialovou, červenou nebo krémovou dužninou. Stejně jako běžné brambory mají protizánětlivé vlastnosti – přinášejí úlevu i astmatikům, průduškovým a plicním onemocněním. Jsou bohatým zdrojem betakarotenu. Sladké brambory mají také následující nutriční vlastnosti: vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, síru, chlór, železo, jód, vitamín A, vitamíny skupiny B a vlákninu. Sladké brambory obsahují také oxaláty, kterým by se měli vyhýbat lidé trpící onemocněním ledvin, jako jsou ledvinové kameny.
Stojí za to inspirovat se touto mimořádnou rostlinou a častěji ji zařadit do svého jídelníčku. Existuje mnoho způsobů, jak využít sladké brambory, jako svačinu i jako večeři. Pečené sladké brambory, plněné, vegetariánské is masem, jsou skvělé k večeři. Mohou být stejně chutným doplňkem k hlavnímu jídlu jako běžné brambory – ve formě bramborové kaše nebo hranolků.
Jak připravit plněné sladké brambory ? Níže nabízíme recept na sladké brambory plněné houbami ve vegetariánské (a veganské) verzi, ale ke sladkým bramborám se bude hodit i mleté maso.
Plněné sladké brambory nejsou příliš složité pro přípravu. Vyžadují málo ingrediencí, čtyři středně velké sladké brambory a přibližně 1,5 hodiny času. Sladké brambory omyjte, překrojte na polovinu a propíchejte vidličkou. Sladké brambory pečte v troubě při teplotě 180 stupňů přibližně 50 minut. Než se sladké brambory pečou v troubě, nakrájejte na kostičky houby a zeleninu: cuketu, papriku, mrkev a brokolici. Potom si připravte zeleninový vývar WINIARY ve sklenici - nakrájenou zeleninu zalijte polovinou hotového vývaru, přidejte olej a limetkovou šťávu. Ingredience dobře promíchejte a pečte v troubě 30 minut v zapékací míse. Můžete je občas promíchat, aby se rovnoměrně upekly. Po zmíněných 30 minutách sladké brambory vyjměte a vydlabejte je vnitřek (nechte dostatek dužiny, aby se nerozpadly). Vydlabanou dužinu smíchejte se zeleninou upečenou ve vývaru. Výslednou hmotou naplňte sladké brambory a pečte dalších 10 minut. Hotové!