Švédské masové kuličky

Doba přípravy

40 minut

Doba čekání

Množství

3 porce

Pokud byste se Švédů zeptali na jejich národní poklad, na chvíli zmizí v kuchyni a vrátí se s těmito masovými kuličkami. Není se čemu divit! Tyto kuličky v sobě skvěle spojují chuť opečené cibule, zázvoru i nového koření, které šťavnatému masu dodají tu správně peprnou chuť. Až tyto kulaté zázraky ponoříte do husté a jemně smetanové omáčky, budete mít sto chutí naučit se švédsky!

Postup přípravy

Kroky přípravy

  1. Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka.
  2. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji do sklovata na másle.
  3. Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Masovou směs nechejte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
  4. Poté si z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučujeme si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažte na oleji ze všech stran. Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.
  5. Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastku. Nechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte MAGGI Hovězím bujónem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 10 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.
  6. Masové kuličky s omáčkou podávejte s čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.