Pečené vepřové koleno

Doba přípravy

30 minut

Doba čekání

210 minut

Množství

4 porce

Jak si jako kuchař získáte věčný respekt? Odpověď zní pečené koleno na pivě! Tento recept má snad vše, co každý milovník masa potřebuje! Díky jeho přípravě ve vývaru, který navíc můžete použít jako skvělou polévku, získá maso potřebnou křehkost i výraznou chuť. Krásně propečenou kůži pak získáte díky jeho dopečení v troubě. Buďte si jisti, že poslední minuty pečení strávíte nervózním popocházením před troubou.

Postup přípravy

Ingredience

Kroky přípravy

  1. Oškrábejte karotku a petržel, oloupejte celer a vše nakrájejte na menší kousky.
  2. Zeleninu a bokový list vložte do vývaru připraveného z MAGGI Hovězího bujónu (2 kostky na 1,5 litru vody).
  3. Vepřové koleno vařte v tomto vývaru zhruba 1,5 hodiny.
  4. Pak je vyjměte a vývar použijte například na polévku.
  5. MAGGI Tekuté koření smíchejte s pivem a olejem, majoránkou, česnekem (nakrájeným nahrubo), medem a pepřem.
  6. Kůži na kolenech nařízněte ostrým nožem do mřížky.
  7. Kolena potřete připravenou marinádou a obložte je cibulí nakrájenou na kolečka. Odložte je na 2–3 hodiny do ledničky.
  8. Marinovaná kolena i s marinádou pečte v troubě vyhřáté na 210 °C, dokud nezrůžoví, tedy asi 20 minut.
  9. Pak snižte teplotu trouby na 180–190 °C a kolena pečte, dokud nebudou měkká a kůže křupavá.
  10. Upozornění – Kolena během pečení polévejte výpekem a dávejte pozor, aby se neupekla příliš dočervena. Pokud je to nutné, otočte je nebo snižte teplotu na 160 °C.
  11. Podávejte s oblíbenými přílohami, ovšem neobyčejně dobře chutnají s pečenými bramborami a kyselým zelím.