Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce

Doba přípravy

45 minut

Doba čekání

0 minut

Množství

3 porce

Masové kuličky mají kromě skvělé chuti jednu vyjímečnou vlastnost - hodí se prakticky ke všemu! Budou tak ideálním pomocníkem ve chvílích, kdy vám v kuchyni dojde inspirace. Díky pečení budou kuličky krásně křupavé na povrchu i šťavnaté uvnitř. Nebude jim tak nic chybět! Až pak kuličky přelijete rajčatovou omáčkou, nasají její specifickou chuť a vzájemně si dodají to nejlepší ze sebe.

Postup přípravy

Kroky přípravy

  1. Nejprve nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte jej mlékem, aby se do něho vsáklo. Přidejte mleté maso.
  2. Do směsi dále rukou zamíchejte 1 vejce a asi 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje (nebo jinou čerstvou bylinku, kterou máte rádi). Směs dosolte a opepřete a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě během doby, kdy budete připravovat omáčku.
  3. Cibuli nakrájejte najemno a osmažte ji do sklovata na trošce oleje, pak přidejte na plátky nakrájený česnek. Společně restujte asi 1 minutu. Nyní k cibuli a česneku vyklopte celou konzervu sekaných rajčat. Omáčku okořeňte lžící sušeného oregana a římského kmínu, 2-3 kapkami MAGGI Tekutého koření, solí a pepřem. Nechte ji na mírném ohni pod pokličkou vařit asi 5 minut. Můžete ji naředit trochou vody.
  4. Mezitím nalijte do zapékací mísy nebo pánve vhodné na pečení trochu oleje. Mokrýma rukama tvořte z masové směsi kuličky a vyskládejte je vedle sebe. V troubě předehřáté na 180 stupňů předpečte masové kuličky, tak aby se na povrchu tzv. zatáhly, bude to trvat cca 15-20 minut.
  5. Nyní k masu přilijte omáčku a vše zakryjte alobalem nebo poklicí, dále pečte asi 10-15 minut.
  6. Nakonec povrch posypejte nastrouhaným tučným sýrem a dopékejte už odkryté, dokud se sýr neroztaví.
  7. Podávejte například s těstovinami nebo bílým pečivem.