Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Hledat Hledat
  • Recepty Recepty
  • Asijská řada Asijská řada
  • Vařte chytře Vařte chytře
  • Neplýtáme Neplýtváme
  • Produkty Produkty
  • Tipy Tipy
  • O Maggi O Maggi
  • Přihlásit se Přihlásit se
  • Všechny recepty
  • Obědy a večeře
  • Snídaně
  • Polévky
  • Grilování
  • Těstoviny
  • Houby
  • Ryby
  • Všechny produkty
  • Produkty dle kategorie
  • Asijské produkty
  • MAGGI Nápady
  • Polévky
  • Bujóny
  • Tekuté bujóny
  • Hotová jídla
  • Ochucovadla
  • 5minutové kelímky
  • Instantní nudle
  • Šťávy
  • Hotové omáčky
  • Instantní polévky
  • Příběh Maggi
  • Aktuality
Maggi
Maggi
  • Hledat Hledat
  • Recepty Recepty
  • Asijská řada Asijská řada
  • Vařte chytře Vařte chytře
  • Neplýtáme Neplýtváme
  • Produkty Produkty
  • Tipy Tipy
  • O Maggi O Maggi
  • Přihlásit se Přihlásit se
  • Všechny recepty
  • Obědy a večeře
  • Snídaně
  • Polévky
  • Grilování
  • Těstoviny
  • Houby
  • Ryby
  • Všechny produkty
  • Produkty dle kategorie
  • Asijské produkty
  • MAGGI Nápady
  • Polévky
  • Bujóny
  • Tekuté bujóny
  • Hotová jídla
  • Ochucovadla
  • 5minutové kelímky
  • Instantní nudle
  • Šťávy
  • Hotové omáčky
  • Instantní polévky
  • Příběh Maggi
  • Aktuality
pesto z lisci

Zero waste zeleninové pesto - listové pesto

Ředkvičky, mrkev, petržel nebo křen asi není třeba nikomu představovat. Tyto produkty jsou pravděpodobně často přítomny ve vaší kuchyni a používáte je k přípravě mnoha chutných pokrmů. Ale využíváte je naplno? Co děláte s listy této zeleniny – vyhodit je nebo přidat do pokrmů? Pokud skončí v koši, je čas to změnit. Začněte s námi vařit v zero waste stylu!

Z jakých listů vyrobit domácí pesto?

Nejjednodušší způsob, jak listy použít, je vyrobit si z nich domácí pesto. S tímto úkolem se dokážou vyrovnat i začínající kuchaři. Do kuchyně můžete pozvat i malé pomocníky – děti vám rády pomohou a vyzkouší si, co si samy připravily.

Pesto můžete připravit z libovolných listů. Dobře poslouží například petržel nebo mrkvové listy, stejně jako listy:

  • Ředkvičky
  • Křenu
  • Celeru
  • Květáku
  • Brokolice
  • Kedlubny.

Listy stačí dobře opláchnout a osušit a poté vložit do mixéru. Nyní je čas přidat olivový olej, ořechy, sýr a koření. V levnější, ale stále velmi chutné verzi přidejte místo piniových oříšků slunečnicová semínka a jakýkoli (nejlépe tvrdý) žlutý sýr. Aby se sýr snáze kombinoval s ostatními přísadami, nastrouhejte ho nejprve na jemném struhadle. Jakmile jsou všechny ingredience v mixéru, rozmixujte to celé. Konzistenci pesta si upravte podle svých představ – pokud si chcete ponechat kousky ořechů, semínka a listy, nemixujte ho příliš dlouho. Pesto skladujte v lednici ve skleněné nádobě. Udržíte ho déle čerstvý, pokud ho po vložení do sklenice přelijete vrstvou olivového oleje.

Listové pesto – k jakým pokrmům se hodí?

Domácí pesto je už v lednici a čeká, až po něm sáhnete. Tento doplněk dokonale zdůrazňuje chuť mnoha pokrmů. Pesto můžete přidat například do:

  • Těstovin
  • Rýže
  • Kaše
  • Polévky
  • Pečené zeleniny
  • Sendviče.

Zelené pesto lze také použít jako základ pro salátové dresinky. To ještě více zvýší čerstvost vaší zeleninové svačinky.

Pesto ze sezónních zeleninových listů je levnější alternativou k omáčkám a bazalkovému pestu z obchodu. Tím, že si je připravíte sami z ingrediencí, které máte v kuchyni, se postaráte nejen o chuť pokrmů, ale také o svůj domácí rozpočet a omezíte plýtvání potravinami.

Doporučené

Jablečný ocet – způsob, jak ho vyrobit

Jablečný ocet – způsob, jak ho vyrobit

Paštika ze zbytků kuřecí polévky

Paštika ze zbytků kuřecí polévky

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Kontaktujte nás
  • Podmínky užití
  • Pravidla spotřebitelské soutěže
  • Ochrana soukromí
  • Politika Cookies