Steak, také často označovaný jako biftek, je splněným snem každého milovníka masa. Šťavnatý kus hovězího masa, který je propečený na správný stupeň, může poskytnout mimořádný chuťový zážitek, zvláště když je doplněn aromatickou pepřovou omáčkou. Ale odkud přesně steaky pocházejí? Určitě je spojujeme s Amerikou. Vyplatí se však na chvíli vrátit do Norska, kde se slovo steik poprvé objevilo pro označení tlustého plátku masa. Za vynález steaku však nejsou zodpovědní Norové, ani Američané. Příběh nás zavede do Itálie, přesněji do Florencie, kde se poprvé podával kus pevného masa. Na tomto místě je však nutné upozornit i na moderní steaky – z hovězího masa. V podobě, v jaké je známe dnes, byly skutečně vyvinuty v New Yorku a rychle se rozšířily i po celé Evropě.
Pepřová omáčka k hovězímu steaku - perfektní kombinace pro každou příležitost
Milovníci masa vědí, že šťavnatý kus kvalitního hovězího zaručí lahůdku pro mlsné jazýčky. Steak v pepřové omáčce je však ještě lepší kombinace, která se bude hodit pro každou příležitost. A co víc, pepřová omáčka na hovězí steak je výjimečně jednoduchá na přípravu. Kuličky pepře zalijte vroucí vodou, sceďte a přidejte k osmažené cibulce, smetaně a vývaru a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Rovnoměrně opečený řízek posypeme solí a poté přelijeme předem připravenou omáčkou. Toto jídlo se skvěle hodí nejen na rodinnou večeři , ale i na jiné slavnostní příležitosti. Vaši hosté si tuto chuť a jedinečné aroma budou jistě dlouho pamatovat.
Co podávat ke steaku v pepřové omáčce?
Steak v pepřové omáčce je jedním z těch jídel, které se nejlépe hodí k bramborám. Brambory můžeme zvolit buď vařené nebo pečené, které také lehce pokapeme pepřovou omáčkou. V jiné verzi můžeme ke steaku přidat vařenou zeleninu. Nejlepším řešením je chřest, mrkev, brokolice nebo zelené fazolky. Případně poslouží i čerstvý, křupavý chléb. Připomeňme, že dobrým doplňkem může být i salát z červené řepy nebo nakládaná zelenina. Steak v pepřové omáčce jistě zasytí naši chuť k jídlu na výjimečně dlouhou dobu - toho se bát nemusíme.