Výběr správné zeleniny je při přípravě domácích zavařenin zásadní. Nejinak je tomu u rajčatového pyré. Na co byste měli při nákupu rajčat dávat zvláštní pozor? Především by měla být zralá, bez tmavých skvrn, změny barvy nebo prasklin. Pro přípravu rajčatových zavařenin jsou nejlepší oválné odrůdy, jako jsou rajčata buvolí srdce, lima a malinová rajčata. Jsou kompaktnější, mají hodně dužiny, méně semen a šťávy, takže z nich můžete rychleji odpařit vodu a připravit hustou omáčku. Rajčata je dobré nakupovat na místních trzích u spolehlivých prodejců nebo je sebrat přímo ze své zahrádky!
Příprava rajčatového pyré je triviální, takže tento úkol zvládne i začínající kuchař. Poměry ingrediencí jsou libovolné a závisí na tom, kolik sklenic chcete naplnit.
Můžete použít:
Vyplatí se také trochu experimentovat a přidat další koření, například oregano, provensálské bylinky, bazalku, prolisovaný česnek a dokonce i trochu skořice!
Nejprve rajčata rozkrojte na čtvrtiny, aniž byste odstraňovali slupku, a vložte je do pětilitrového hrnce se silným dnem - nejlépe do hrnce z nerezové oceli. Pak rajčata přiveďte k varu a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Rajčata opět vařte (nezakrytá) na mírném ohni za občasného míchání asi 1 hodinu, dokud se rajčata zcela nerozpadnou a slupky se neoddělí. Pokud chcete vodnatější rajčatový protlak, můžete vaření zkrátit na 30 minut. Po této době rajčata přeceďte přes hrubé síto do druhého hrnce, abyste je zbavili semínek a slupek. Nakonec vzniklé pyré přelijte zpět do hrnce, přidejte koření a vařte asi 15 minut, aby se odpařila voda a vznikla krásná hustší konzistence.
Takto připravené domácí rajčatové pyré nalijte do předem vypařených a suchých sklenic, přičemž mezi obsahem a okrajem sklenice ponechte mezeru asi 1 cm. Abyste se zbavili vzduchových bublin, poklepejte sklenicí o desku a uzavřete ji. Rajčatový protlak lze skladovat v lednici několik týdnů, ale pokud si chcete jeho chuť vychutnat déle, můžete ho pasterizovat. To nám umožní skladovat ho několik měsíců. Nejjednodušší způsob pasterizace rajčatové zavařeniny je vložit sklenice do trouby vyhřáté na 110 °C asi na 20 minut. Po uplynutí této doby troubu vypněte a nechte ji vychladnout.
Rajčatové pyré lze použít k přípravě vynikající boloňské omáčky, rajské omáčky nebo jako základ do polévek (rajčatová, fazolová, minestrone...). Skvěle se hodí také do domácího paprikáše, rajské omáčky nebo jako základ omáčky k candátovi s rýží. Nebo pyré můžete přidat do marinády na grilovaná žebra. Nekonečný potenciál domácího rajčatového pyré tak vybízí k tomu, abyste s ním vyzkoušeli kulinářské experimenty!