Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Hledat Hledat
  • Recepty Recepty
  • Asijská řada Asijská řada
  • Vařte chytře Vařte chytře
  • Neplýtáme Neplýtváme
  • Produkty Produkty
  • Tipy Tipy
  • O Maggi O Maggi
  • Přihlásit se Přihlásit se
  • Všechny recepty
  • Obědy a večeře
  • Snídaně
  • Polévky
  • Grilování
  • Těstoviny
  • Houby
  • Ryby
  • Všechny produkty
  • Produkty dle kategorie
  • Asijské produkty
  • MAGGI Nápady
  • Polévky
  • Bujóny
  • Tekuté bujóny
  • Hotová jídla
  • Ochucovadla
  • 5minutové kelímky
  • Instantní nudle
  • Šťávy
  • Hotové omáčky
  • Instantní polévky
  • Příběh Maggi
  • Aktuality
Maggi
Maggi
  • Hledat Hledat
  • Recepty Recepty
  • Asijská řada Asijská řada
  • Vařte chytře Vařte chytře
  • Neplýtáme Neplýtváme
  • Produkty Produkty
  • Tipy Tipy
  • O Maggi O Maggi
  • Přihlásit se Přihlásit se
  • Všechny recepty
  • Obědy a večeře
  • Snídaně
  • Polévky
  • Grilování
  • Těstoviny
  • Houby
  • Ryby
  • Všechny produkty
  • Produkty dle kategorie
  • Asijské produkty
  • MAGGI Nápady
  • Polévky
  • Bujóny
  • Tekuté bujóny
  • Hotová jídla
  • Ochucovadla
  • 5minutové kelímky
  • Instantní nudle
  • Šťávy
  • Hotové omáčky
  • Instantní polévky
  • Příběh Maggi
  • Aktuality
ocet

Jablečný ocet – způsob, jak ho vyrobit

Už jste někdy vyhodili jablečné slupky a jádřince? Mnoho lidí neví, že se dají použít a nemusí hned skončit v odpadkovém koši. Pokud chcete změnit své návyky, omezit plýtvání potravinami a zavést do vaší kuchyně zero waste, máme pro vás řešení. Zde je návod, jak použít zbytky jablek. Je čas na recept na jablečný ocet vyrobený ze slupek.

Jak se vyrábí jablečný ocet ze slupek?

Jablečné slupky jsou skvělé pro výrobu domácího jablečného octa. A není to tak složité, jak si možná myslíte. Vše, co potřebujete, je několik věcí:

  • Slupky a jádra
  • Cukr
  • Guma
  • velká sklenice.

Co bude dál? Zbylá jablka vložíme do sklenice, zalijeme vlažnou vodou s rozpuštěným cukrem, sklenici přikryjeme plátnem a svážeme gumičkou. Poté to celé dejte na suché, tmavé a teplé místo. Je důležité, aby slupky a jádřince byly po celou dobu pod vodou (na povrchu se může objevit plíseň), proto je dobré obsah sklenice dvakrát denně míchat. Asi po 14 dnech se kvašení zastaví a ocet zkysne. Nyní slijte slupky a jádřince. Pokud chcete, aby byla tekutina čirá – nalijte ji přes tenkou látku nebo kávový filtr. Ocet z jablečné slupky nechte ve skleněné nádobě – ve sklenici nebo láhvi a skladujte na tmavém místě.

Použití jablečného octa ze zbytků

Jablečný ocet má velmi široké využití a dobře poslouží jako zpestření každodenní stravy. Poskytne mnoho cenných složek a podpoří fungování celého těla. Je zdrojem vitamínů skupiny B, pektinu, biotinu, beta-karotenu. Jablečný ocet působí jako probiotikum, podporuje trávicí systém, čistí organismus, obsahuje spoustu antioxidantů a posiluje imunitu.

Jak používat takový domácí ocet? Můžete jej použít v kuchyni během každodenního vaření přidáním doteku do

  • Saláty
  • Polévky
  • ovocné koktejly,
  • Omáčky
  • sendvičové pomazánky,
  • pečená zelenina,
  • Koláče
  • marinády na maso, ryby nebo houby.

Přídavek jablečného octa zvýrazní chuť vašich pokrmů a zvýrazní sladkost dezertů. Můžete si také připravit nápoje s jablečným octem (není vhodný k pití v čisté formě). Vše, co musíte udělat, je zředit trochu octa vodou a dochutit domácími sirupy nebo medem a kořením. Získáte tak chutný nápoj, který prospěje vašemu tělu.

Doporučené

Paštika ze zbytků kuřecí polévky

Paštika ze zbytků kuřecí polévky

Zero waste zeleninové pesto - listové pesto

Zero waste zeleninové pesto - listové pesto

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Kontaktujte nás
  • Podmínky užití
  • Pravidla spotřebitelské soutěže
  • Ochrana soukromí
  • Politika Cookies