Poctivá cibulačka s čedarem a krutonky
Pokud existuje něco, čeho by se Francouzi nikdy nevzdali, pak je to právě poctivá cibulačka. Až ji vyzkoušíte, ihned pochopíte proč! Pomalu dušená cibule, provoněná šalvějí a česnekem omámí vaše smysly už během přípravy. Když pak do této husté polévky přidáte opečené krutóny a roztavený čedar, zjistíte, že jste právě objevili skutečnou gurmánskou legendu.
    Množství
    8porcí
    Doba přípravy Doba čekání
    20minut 2hodiny
    Množství
    8porcí
    Doba přípravy Doba čekání
    20minut 2hodiny
    Postup přípravy
    1. Máslo, olivový olej, šalvěj a česnek dejte do hrnce a orestujte na mírném ohni.
    2. Cibuli nakrájejte na plátky, šalotku najemno, pórek na kolečka. Vše přidejte do hrnce – osolte a opepřete. Hrnec zakryjte pokličkou a přibližně hodinu duste na nejmenším ohni.
    3. Na posledních dvacet minut sundejte pokličku, aby základ zezlátl. Směs duste pomalu, odmění se vám neuvěřitelnou chutí a konzistencí.
    4. Přidejte bujón, přiveďte polévku k varu a nechte patnáct minut probublat.
    5. V rozpálené troubě opečte chleby, polévku dochuťte solí a pepřem a pak ji nalijte do ohnivzdorných misek.
    6. Do misek nalámejte chleba, aby vytvořil pokličku. Vše posypte nastrouhaným sýrem, pokapejte worcestrovou omáčku a dozdobte lístky šalvěje. Dejte zapéct na pár minut do trouby. Až sýr zezlátne, máte hotovo.